top of page
Få nys fra Nes

Skriv dig op til mit 

Nyhedsbrev

NESNATUR

Når Nes værker står godt til naturen er det fordi de vokser ud af den. Nes fanger naturen i brudstykker og gengiver den fragmenteret og i nye sammenhænge. Som dreng fangede og samlede Nes sommerfugle i dag slipper han dem fri.

I samarbejde med forfatteren, naturfotografen og manden bag TV 2's Kryb og Kravl udsendelser, Morten Top, lavede Nes Lerpa i 2014 bogen LAPPONIA FRIGGA. I bogen slipper Morten Top nogle af Nes Lerpa's værker fri i naturen - mere præcist i det svenske Lapland - En rejse mod nattens sol, på jagt efter den nordlige perlemorssommerfugl Boloria Frigga.

I Lapponia Frigga sammenstilles kunst og natur på lige vilkår som sidestillinger. Tre mænd med forskellige interessesfærer, hvor passionen til sommerfuglene binder dem sammenn. Knud, den aktive samler, Morten som fotograferer de levende dyr og nes, med sin årlange begejstring for sommerfuglene.

Frigga, Frigg eller Freja, som hun ogs kaldes, er Odins hustru. Men navnet refererer også til mange positivt ladede ord som (erotisk) kærlighed, ligesindethed og frihed, som bl.a. kan føres tilbage til sanskrit og samtlige oldnordiske dialekter.

Tre mand på rejse mod nord - en rejse på mere end 5000 km - en rejse med pensel, kamera og sommerfuglenet.

Vi stødte på Frigga på en eng nord for polarcirklen, hvor hun svævede sikkert i den nordsvenske sol og landede på engens ranunkler for i raskt tempo at ile videre med kraftfulde vingeslag efterfulgt af et langt svæv...

Der var kun få sekunders glæde over synet - et par hurtige knips med kameraet - og så var hun væk. Vi så hende kun den ene gang.

Frigga er larve fra efterår til forår og modstår den bidende vinterfrost ved hjælp af en af naturens fantastiske opfindelser - frostvæske, som flyder i den lille larves blodkar - så dens væsker ikke krystalliseres og de enkelte celler frostsprænges.

Om foråret vandrer den lille larve ud på myrmakernes sphagnumtæpper på jagt efter blade af hjortron (multebær) Rubus chamaemorus, som er Frigga-larvens foderplante. Det røde bær med den gul/orange modenhed er tæt forbundet med Frigga og de nordsvenske myrmarker.

Keramisk skulptur med frodig vulkansk glasur. Ceramic sculpture with luxuriant volcnic glaze.

Den fantastiske i tone i polarlyset afspejler sig i natsværmernes afstemte farver og i Nes' fabulernde billeder.

Subtile blågrønne toner svæver rundt med sarte tuschstreger - i midten af billedet: hvid oliepastel.

Himmelen, myrmarken, søerne, fjelddmassivet, storheden og Frigga på lette vinger. Fæstnet i fotografiet - fæstnet i billedet.

Akvarelpasteller lever med søens spejlinger og stilhed.

Terracottafad med tyk, blå glasur i lys og vand.

Viste billeder og tekst er uddrag fra Nes Lerpa og Morten Tops Lapponia Frigga

Forlag: Bugbook Publishing 1014

ISBN: 978-87-993512-8-2

Fotos af Morten Top

Tekst af Nes Lerpa og Morten Top

Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Seneste indlæg
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Viste indlæg
Følg mig
Søg efter tags
Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page