top of page
Få nys fra Nes

Skriv dig op til mit 

Nyhedsbrev

MIKRO MAKRO I GJETHUSET

Mikro og makro mødes, når billedkunstner Nes Lerpa fylder Gjethusets galleri og foyer med sine værker.

"Jeg kan rigtig godt lide kontraster, for det kan give liv. Så i Gjethuset vil man både opleve det helt små og det enormt store; mikro og makro. Jeg har fx lavet et 8 meter langt maleri, som skal med, men der bliver også små intime enklaver og tableauer", fortæller han.

Nes Lerpas værker vil kunne opleves både i gallerifløjen og cafeen, og han skal også udsmykke koncertsalen, hvor Frederiksværk Musikfestival hele juli afholder sine kammermusik-koncerter. Og han glæder sig til at være med, når flere kunstarter lørdag den 4. juli smelter sammen:

"Ejnar Kanding har skabt et live elektronisk værk til den klassiske musikfestival, hvor der bl.a. bliver afspillet et digt indtalt af Asger Jorns store keramiker Giovanni Poggi. Det bliver også visuelt, for vi projicerer nogle kæmpe store billeder op, som er lavet specielt til denne event, og på scenen står jeg med et lærred, en spand maling og en pensel. Alt kan ske, og det bliver sjovt både for os og for publikum", lover han.

Poggis digt handler om de seks vinde fra Ligurien, men Ejnar Kandings værk hedder Syv vinde, for fantasien er kommet med.

"Jeg savner vildskab, store tanker og visioner – sådan helt generelt. Alt skal ikke kunne måles, skematiseres og vejes. Hvad med bare at gå i gang med at drømme og med at ane? Lad os sende tentaklerne ud, for det er jo i mødet med det ukendte, at alt det nye opstår."

Nes Lerpa har udstillet i det meste af verden og arbejder dels fra sit atelier i Asserbo, dels fra sit Piacenza nær Milano.

Alt kan ske!!

Tale ved fernisering af Nes Lerpas udstilling i Gjethuset

Af Helle Lunderød, 28. juni 2015 kl. 11:09

Jeg tror simpelthen at det må blive udgangspunktet for mine ord til Jer gæster ved ferniseringen og særligt til dig Nes. Det berører mig og glæder mig at du bad om at jeg talte ved ferniseringen. Vi har jo udviklet over årene et bekendtskab som er både givende og dejligt men også overraskende og nogen gange overrumplende for når man møder dig så kan alt ske.

Når jeg siger det sådan kunne det lyde som om at et møde med dig altid er et eksplosivt møde, lidt som noget af din kunst. For du er jo en kunstens kriger, som det er sagt om dig, hvor maleriet er et slag du udkæmper til sidste farvedråbe med dine fæller fantasien og den klare tanke ved dine side og hvor sejren nås når det lykkes at styrte skaberglædens fjende og drive ham på flugt.

Men det er ikke altid tilfældet, det er ofte lige så meget den blide poetiske og sensitive Nes man møder, med kindkys og et interesseret blik for den han står overfor. For mødet mellem mennesker, betyder noget for dig, et håndtryk og et kig ind i en andens blik bliver til et vidnesbyrd som samles ind og udtrykkes sensitivt og magisk i andet af din kunst

Vi er så mange som har ventet med stor glæde og forventning på denne dag.

Dagen hvor du skulle udfordre det momumentale og imposante hus, Gjethuset. Støbehuset med sin store og stærke fortælling om skaberkraft, om det menneskelige fællesskab og om foreningen af naturen det urskabte og kulturen det menneskeskabt til en smeltedigel af liv og oplevelser.

Dagen hvor alt kan ske hvor du tager os med på en rejse ind i fantasien og magiens verden, der hvor tiden står stille og er uendelig hvor du åbner for os nye verdner at træde ind i. Du viser os en vej hvor man forener historien minderne om man vil med de ønsker og håb der er for fremtiden, du

åbenbarer for os oplevelser hvor man ser det under livet er, og de følelser glæde og sorg som er en del af det og du deler med os din styrke og glæde som du finder i naturen som er en afgørende forudsætning for det hele.

Så i dag følger vi dig på en rejse ind i din verden hvor naturen er omdrejningspunktet og oplever det naturlandskab der omgiver os og som vi alle er en del af. Det naturens landskab der afspejler vores eget indre landskab og gør at vi er børn af den natur vi bor og lever i og derfor er forskellige om vi bor i Nord eller Syd i Øst eller Vest. Alle er vi del af den samme jord som vi kort tid betræder vi lever bare i hvert sit landskab. Kunsten er at se at vi alle er end den at den store fælles samhørighed og en del af den evige fælles fortælling.

Måske får vi med dit kunstneriske udtryk blik for lyset et glimt af himmelhvælvet og kan ane uendeligheden

Måske ser vi bølgerne, der ruller ind og sætter sig spor i sandet, giver os udsyn og en fornemmelse af at være en del af en større verden. Den verden der omfatter os alle, og hvor vi alle er en del af den samme store fortælling – det store fælles indre landskab.

Måske vil farverne lede tanken hen på den grønne jord, vores fundament, hvor vi bosætter os og skaber i fællesskab.

Mødet mellem mennesker er det andet omdrejningspunkt for dig, mødet med dig er unikt som jeg indledte med - alt kan ske. Som naturen,

der rummer en kraft der er afgørende og sætter sig spor, sætter vi mennesker os spor i det kulturelle møde med hinanden.

Kultur er jo hele den samlede kraft der ligger i vores fællesskab med vores medmennesker, i den måde vi bor og arbejder på. Den måde vi forholder os til hinanden og til livet på. Den måde vi handler i samfundet og forholder os til folk i andre lande på.

I vores kulturelle møde med hinanden og livet får vi frigjort nogle vidunderligere ubrugte ressourcer, der giver os større indflydelse på det liv vi lever, den samhørighed vi higer efter, og det fællesskab der må og skal rumme os alle.

I kulturen er der vældige kræfter, der løfter os, giver os udsyn og gør livet rigere, sjovere, og mere udfordrende.

Vi er på rejse med dig måske er vi ikke lige så modige som dig rejser måske ikke lige så grænseløst og betingelsesløst som du, men du er jo også en rejsende som allerede har taget turen mange gange rejst mentalt og fysisk men er nu også i Gjethuset sammen med os.

Her udfordres du at det rå rum som du udfolder dig på og det er godt for du holder af rum, fra det store vidstrakte himmelrum til de der er begrænset af mure og tage.

Fra siloens høje baggrund i Lemvigh, til din kube af billedtæpper placeret midt i et blomsterorgie ved Røkstenen i Sverige som en del af World Artist for Tibet til kirker, klostre , slotte, industribygninger, gavle, lader, i Europa, Kina, Indien og USA. Der er ikke mange steder i verden hvor du ikke har udfordret rummet.

..blottet for beregning og økonomisk tænkning,

ikke båret af en naiv drøm, men en ægte stærk tro på

at vi alle kan bidrage til at bevare den jord vi bor på...

Nu har du bragt dette til os, her hvor du har dit Atelier Asserbo, hertil Gjethuset hvortil verden historisk har været hentet til og hvorfra produkter er gået ud i verden. På den måde skaber du med din udstilling en tidsmæssig og historisk forbindelse mellem os her og det store globale fællesskab som vi alle er en del af og som du har en menneskelig aktie i, der kan inspirere til efterfølgelse fordi den er blottet for beregning og økonomisk tænkning, ikke båret af en naiv drøm, men en ægte stærk tro på at vi alle kan bidrage til at bevare den jord vi bor på, bygge bro mellem mennesker, nedbryde de grænser vi på grund af ukendskab og usikkerhed sætter op fysisk men også dem vi skaber i vores tankeunivers.

Du gør det helt konkret ved at sælge dine billeder til fordel for Læger uden grænser, sætter din kunst på spil for en mindre flod i Lapland, bruger dit kunstneriske udtryk i fællesskab med andre der hvor der er noget på spil fra Tibet til Christania.

Eller ved din markante indsats for Melby Overdrev som initiativ tager i kampen for at bevare det fantastiske naturområde. Praktisk ved at trække de små træer op og derved sikre at det ikke springer i skov og at det fantastiske naturliv der er bevares. Den lille fine Endromis Versicolora en natsommerfugl sjælden men som findes her har således fået bedre livsbetingelser ved den indsats.

Alt kan ske - og nu sker det 2 gange området trækkes træer op, mange tager del i det du satte i gang. Jeg var selv med her i foråret og oplevede hvor befriende det er at gøre noget fysisk der har direkte sammenhæng med en tænkning om hvordan vi skal indrette os.

Af alt dette kan man se at du er en idealist, en kosmopolit en globetrotter af den ægte karat, der træder nye stier og skaber udsyn og indsigt og åbner en portal for alle os andre til engagement og eftertænksomhed.

Kunne du hænge dine billedtæpper svævende i

himmelrummet gjorde du det, for man skal udfolde

sig og rejse uden grænser og betingelser, uden

begrænsninger og betingelsesløst.

Kunne du hænge dine billedtæpper svævende i himmelrummet gjorde du det, for man skal udfolde sig og rejse uden grænser og betingelser, uden begrænsninger og betingelsesløst.

Jeg holder så meget af det billede der er i Versicolora af Billedfloden. Et kæmpemæssigt billede af mange billedtæpper placeret på store skråninger og hvor træer popper op ind imellem,man tages med på en eventyrets og magiens rejse på farvegobeliner med tusinde former og farver, hvor man slipper glæden og begejstringen løs.

Det kan man opleve med dig at billederne ligger på gulvet og man må træde rundt omkring dem fordi din kreative trang kræver at den straks omsættes i handling men så mangler du lige lidt og derfor ligger de der.

Jeg husker et besøg med Malou i dit Atelier, hvor lærreder lå spredt omkring, hvor du sagde til hende kan du ikke lige male lidt på det der lærred, hun greb chancen men ikke uden lidt bæven- alt kan som sagt ske med dig.

Spændende at du i forbindelse med denne udstilling stiller dig til rådighed så børn og unge kan være med i en kunstnerisk oplevelse til live- painting noget du har gjort tidligere.

Med udstillingen her kan vi rejse og lægge det moderne liv, med den rationelle tænkning, fornuftsbetonede overvejelser og de økonomiske prioriteringer til side og overgive os til andre kræfter.

Vi kan rejse ind i fantasien og fortællingen, der hvor mulighederne er åbne og hvor vi kan overskride tid og sted og se at vi rummer alle hver enkelt af os en værdi i os selv. Det giver os mod til at bruge tiden uforfærdet og frejdigt, giver os indsigt i at hvert øjeblik er en historie og et mysterium,det øjeblik der ligger før os nuet vi er i og den fremtid der ligger åben for os, som vi kan skabe i fællesskab.

Vi får også muligheden for atoplevede det fantastisk skabende i en kombination af musik og billeder et særligt kulturelt møde- som sagt alt kan ske og om lidt vil der igen blive slået et musisk slag for kunsten

Din udstilling Nes giver os muligheden for at rejse og opleve at vi kan rejse hen hvor alt kan ske og komme styrket derfra, tak for det.

Du vil nok sige, det er bare kæmpe småt det her som du skrev på et af dine billeder.

God rejse til alle der skal nyde udstillingen.

Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Seneste indlæg
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Viste indlæg
Følg mig
Søg efter tags
Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page